Makluman

Sesiapa yang berminat untuk menjadi sebahagian dari penymbang artikel KBloG, mudah sahaja cume ikut arahan ini

1. Hantarkan alamat emel anda ke bloggerkuis@gmail.com

2. Selepas 7 hari sila periksa emel anda

3. Jida ada maklumbalas dari kami, tekan pada mail kami dan ikut arahan yang diberi.

4. Setelah anda mengisi emel dan pasword blog anda dalam mail kami, sila periksa blog anda dan pasti kan ada ruangan KBloG pada "Dashboard anda"

Jika ada sebarang masalah sila emelkan pertanyaan kepada kami : bloggerkuis@gmail.com

Selamat mencuba :)

Mahasiswa Islam, Mahasiswa Yang Berpengetahuan dan Celik Pada isu2 Semasa


Klik Sini

Adakah Kita Begini?

Tuesday, July 20, 2010

Inilah permulaan..!

Posted on 10:53 AM by Benz Ali

Your Blog :

Air, salah satu nikmat terbesar yang dikurniakan Allah melebati tubuhku. Air sejuk dicampur dengan air panas membentuk suam memang benar-benar melegakanku. Damai. Allah. Muhammad.

Segala-galanya, bermula apabila Pakatan Rakyat memenangi hampir seluruh penjuru Malaysia maka Malaysia selayaknya diberi nama dan nafas baru iaitu Malaysia Baru.

Aku, sebenarnya maseh mentah hijau di bumi kampus. Hampir zero dan tidak tahu satu apa langsung pun kaitan antara kampus dan politik luar; politik nasional.

Tambah, membingungkan aku lagi apabila gerakan-gerakan dan individu-individu di kampus bertanding dan melibatkan diri di dalam kancah politik kampus. Aku, jadi buntu dan keliru sama sekali.

Sementara itu, di suatu sudut terpencil aku menyedari ada satu lagi kelompok yang sungguh-sungguh mustadh'afin terpinggir. Mereka benar, cuma makan mee maggie hampir saban waktu. Pelajar-pelajar Indonesia antaranya. Aku jua sebenarnya.

Bukan, sahaja para pelajar dari bumi seberang yang menahan lapar dan dahaga, dari bumi Malaysia Baru juga ada. Selain aku, ramai lagi yang kulihat begitu. Itu semua, belum masuk lagi kes PTPTN riba yang diswastakan oleh kerajaan.

Apa sikap, aku, kami di bumi sini? Hanya memerhatikan sahaja?

Hanya berseminar, berdiskusi dan berintelektual semata?

Nak pergi program intelektual pun perlukan duit maa..!

Membaca, akhbar-akhbar lokal tempatan membuat nubari aku bagaikan dicucuk-cucuk oleh jarum peniti. Urat sarafku terasa seakan berhenti berdenyut-denyut, apa yang sebenarnya berlaku ke atas masyarakat manusia di abad kontemporari ini?

Aku manusiakah, apabila melihat sahaja dan hanya cuma mampu berdoa melihat kesakitan demi kesakitan umat manusia dan tidak mampu untuk berbuat lebih daripada itu?

Sekularisasi, demokrasi, kepincangan rumah tangga, buta huruf, kerosakan sistem pendidikan, gejala kepincangan rumah tangga kaum Muslimin, kemusnahan dan kehilangan tanah-tanah kaum Muslimin...

Allahu Rabbi, apa setepatnya aku ini?

No Response to "Inilah permulaan..!"

Leave A Reply