Makluman

Sesiapa yang berminat untuk menjadi sebahagian dari penymbang artikel KBloG, mudah sahaja cume ikut arahan ini

1. Hantarkan alamat emel anda ke bloggerkuis@gmail.com

2. Selepas 7 hari sila periksa emel anda

3. Jida ada maklumbalas dari kami, tekan pada mail kami dan ikut arahan yang diberi.

4. Setelah anda mengisi emel dan pasword blog anda dalam mail kami, sila periksa blog anda dan pasti kan ada ruangan KBloG pada "Dashboard anda"

Jika ada sebarang masalah sila emelkan pertanyaan kepada kami : bloggerkuis@gmail.com

Selamat mencuba :)

Mahasiswa Islam, Mahasiswa Yang Berpengetahuan dan Celik Pada isu2 Semasa


Klik Sini

Adakah Kita Begini?

Monday, October 18, 2010

Sunni syii

Posted on 1:34 PM by Benz Ali

Your Blog :

Pintu dikuak. Hasan masuk.

"Kau nak pos peraduan lagi ke Ali Taqi Zainal Abidin?"

Tersenyum Ali Taqi. "Macam selalulah Hasan Husin, adik kau mana?" Ali Taqi lipat kemas kertas peraduan dan masukkan dengan cermat ke dalam sampul surat. Setem sudah dijilatkan dengan gam sebentar tadi pada dada sampul. Hasan menarik kerusi.

"Aku boleh bagi kau banyak Ali, untuk projek kau."

Ali Taqi hanya senyum sahaja bila dengar percakapan rakan sekuliyahnya yang duduk atas kerusi meja studinya. Hari ini sudah masuk minggu studi. Exam akan menjelang tidak berapa lama lagi.

"Aku nak usaha sendirilah, Hasan. Lebih bermakna dan berbaloi." Perlahan, Ali Taqi mendudukkan punggungnya atas katil besinya. Tilam sudah pagi tadi dijemur. Waktu makan tengahari akan terbit sekejap lagi.

"Truly aku cakap, sebagai seorang mahasiswa tahun kedua di sini, di UIS ini projek Jundullah Foundation kau adalah suatu projek yang perlu dan havoc untuk disokong semua."

Haha. Gelak sahaja Ali Taqi. Dia mula mengenal Hasan Husin semasa demonstrasi Karbala di UIS tempohari. Penganiayaan terhadap ahlil bayt Nabi dan penghinaan terhadap klan yang bergelar Syiah membuatkan nubari Ali bagaikan batu magnet besi berani yang jadi tertarik untuk mendengar pidato Hasan. Hasan B Abdul Rahman B Omar B Abdullah ini, jikalau diperhatikan nampak biasa sahaja orangnya. Tetapi Hasan suka sangat bergaul dengan orang baru freshie macam Ali.

"Nak makan?" Tanya Hasan bila Ali Taqi seolah tidak berminat untuk bercakap berkenaan Jundullah Foundation. "Boleh juga." Ali Taqi bingkas berdiri.

"Aku belanja." Kata Hasan usai makan. Husin yang baru habis studi dengan kekawannya yang lain turut sama memenuhkan meja dua orang sahabat itu.

"Ali, haha kau tak takut dikutuk syiah ke sebab kawan rapat intim sangat dengan abang aku?" Husin terus duduk tanpa memberi salam. Nampak suka berjenaka dan berseloroh Husin ini. Tetapi dialah yang paling agresif antara klan syiah yang ada di bumi UIS ini. Antara demonstran yang cukup digeruni pihak berkuasa UIS.

"Tak adalah. Aku nak belajar. Belajar memahami tentang kamu. Tanpa fobia apa." Iqbal meletak buku atas meja sambil menggeleng kepala dengar Ali Taqi jawab macam itu.

"Jangan kau semua syiahkan kawan aku sudahlah." Iqbal, deklamator terbaik pujangga yang anak kacukan hindustan dan india Islam Malaysia mula bersuara. Bagi Iqbal, amatlah rugi dan amat sayang sekali jika Ali Taqi yang suka amat mengkaji dan meneliti terjerumus masuk ke dalam panutan baru iaitu syiah.

Husin mula berkerut kening, dan ada beberapa lagi rakan teman Husin mula panas punggung, Hasan hanya senyum kepada Ali Taqi membuatkan Ali Taqi terpaksa bercakap.

"Iqbal, bertenanglah. Kita sudah patut mula memahami antara satu sama lain mulai sekarang ini. Aku orang Islam, dan begitu juga kamu semua. Tidak ada beda antara kita semua."

"Ada." Kata Iqbal, tidak mahu kalah. The betrayal of sunni? Oh, come on..

Melihat Iqbal bengkeng tidak tentu pasal dan maseh tidak mahu berganjak, " Hasan jomlah. Aku nak pos surat tadi. Mari teman aku. Nanti pejabat pos dah tutup kalau lewat sangat." Ali Taqi sekadar menggelengkan kepala kepada Iqbal tanda isyarat tidak berapa menggemari sikap tertawan yang begitu tertutup itu.

"Jom." Dan Hasan kemudian hanya tersenyum kepada Iqbal.

"Aku still tak faham Ali. Kau mungkin sahaja akan berdepan dengan musuh yang banyak, dan berkemungkinan besar telah kehilangan seorang teman baik yang pernah satu batch form 6 dengan engkau satu masa dahulu..," Hasan memperlahankan Proton Iswara yang dipandunya.

"Aku cakap lepas aku pos." Ali Taqi keluar segera membuka pintu kereta. Aku kena dapat, kena usaha juga untuk dana RM 1 Juta itu. Pedulikanlah mereka semua. Kalau nak bergocoh begitu, aku tidak mahu terlibat. Ali Taqi kena pandang lebih jauh ke depan. Ali Taqi mana boleh pandang belakang. Kena jadi kebanggaan ayah ibu, Ali Taqi. Tidak boleh main-main dan tidak boleh buang masa macam itu sahaja dengan mereka, kawan-kawan aku di sini.

Beb-Beb

Isyarat mesej berbunyi. Mesej dari ibunda.

"Ali sayang, ada surat sampai tadi. Ibu sudah bukak tadi. Ali.. Ali masuk peraduan apa yang dapat satu juta ni?" Tanya ibu via sms.

ALLAH! Seru Ali.

No Response to "Sunni syii"

Leave A Reply