Makluman

Sesiapa yang berminat untuk menjadi sebahagian dari penymbang artikel KBloG, mudah sahaja cume ikut arahan ini

1. Hantarkan alamat emel anda ke bloggerkuis@gmail.com

2. Selepas 7 hari sila periksa emel anda

3. Jida ada maklumbalas dari kami, tekan pada mail kami dan ikut arahan yang diberi.

4. Setelah anda mengisi emel dan pasword blog anda dalam mail kami, sila periksa blog anda dan pasti kan ada ruangan KBloG pada "Dashboard anda"

Jika ada sebarang masalah sila emelkan pertanyaan kepada kami : bloggerkuis@gmail.com

Selamat mencuba :)

Mahasiswa Islam, Mahasiswa Yang Berpengetahuan dan Celik Pada isu2 Semasa


Klik Sini

Adakah Kita Begini?

Tuesday, February 22, 2011

Orang muda.

Posted on 6:01 PM by Benz Ali

Your Blog : benzcinta-islam.blogspot.com

Beeb beeb!

Joseph mendongak. Telefon berbunyi. Selimut ditarik ke bawah. "Awal lagi ni?"
"Tak bangun lagikah?"
Mesej dari Ali Jinnah.
Mata dipaksa bugar. Tangan menaip ligat.
"Baru, Tuan Presiden. Kenapakah?"
"Jom jumpa."
"Di?"
"Tempat biasa. Nak?"
"OTW."
Motor menderam 15 minit kemudian. Bukan senang dilayan sebegini ramah oleh pemimpin-pemimpin FI. Nampaknya Ali Jinnah begitu menghargainya. Semua ni jasa Rauf yang mengenalkan antara dia dan Ali Jinnah tidak berapa lama dahulu.

Di kafe kampus tempat zaujah Ali Jinnah mengajar, Joseph tongkatkan Motojet RX1. Motor berkuasa super teknologi buatan tempatan itu diletak penuh cermat. Tak perlu dikunci secara manual. Secara automatik, kenderaan itu boleh mengunci dirinya sendiri kerana telah disetkan lebih awal oleh pemiliknya.

Ali Jinnah melambai. Tempat sama. Tempat lepak Ali Jinnah waktu muda.
"Amboi. Tunggu binikah?"
"Enta dengki. Orang suruh kahwin awal tak nak."
"So, apa cerita? Cecite, cecite....,"
"Motojet tu, kalau tak ada tongkat lagi catchy kan?" Ali Jinnah tunjuk pada Motojet. Di tasek, para pelawat mula mendayung sampan, flying fox, menyelam, berenang, memancing dan lain lagi. Semuanya maseh dilakukan secara klasik. Tanpa bantuan mesin dan kelebihan teknologi sangat,

"Idea enta bernas. Tuan Presiden tertarik dengan blueprint enta mengenai ni. Itu yang dia minta umumkan di TVFI tentang kahwin bajet tu. Semua ni jasa enta. Baik, hari ni enta makanlah banyak mana pun. Ana belanja."

"Ceh, enta ni kan pandai sahaja pilih time untuk belanja makan.... Siapalah yang makan banyak pagi-pagi begini?" Joseph mendirikan tangan memanggil pelayan.

"Bekerja dengan ana, mahu?" Tanya Ali Jinnah pasca pelayan menghantar pesan ke tukang masak.
Ketawa Joseph.
"Haha..," Ketawa Joseph maseh tak habis.
Ish ish, geleng Ali Jinnah.
"Eh, kerja sekarang susah nak dapat tau.... Jangan tolak mentah-mentah tawaran ana ni..," Ali Jinnah mengelap mulut. Tisu diletak kemudian. Joseph termangu sekejap.

"Menarik tawaran enta, Tuan Ali Jinnah. Bangga sangat dapat kerja dengan tuan."
"Kira jadi la ni?" Soal Ali Jinnah.
Joseph menggeleng.
"Ana tolak Tuan Ali Jinnah."
"Sebab?" Ali Jinnah tanya penuh ramah.
"Lebih selesa begini."
"Freelancer begini?" Senyum Ali Jinnah.
"Ya." Senyum juga, Joseph.
"Baik. Kalau begitu minta enta carikan sekumpulan anak-anak muda yang kritis macam enta. Untuk tolong pasukan ana."
"Proses melobikah ini?"
"Muka ana ada jenis yang macam itukah?"
Pantas Joseph geleng. "No sir, as u wish sir!"

No Response to "Orang muda."

Leave A Reply